10 Ιαν 2019

Ο μαγικός κόσμος της μουσικής


Ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ύπαρξής του ασχολήθηκε με τη μουσική. Δέχτηκε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα από τη φύση. Κάποια από αυτά ήταν το κελάηδημα των πουλιών, το κελάρυσμα του νερού, οι βροντές, το θρόισμα των φύλλων. Επηρεασμένος από αυτά ο άνθρωπος άρχισε να δημιουργεί ο ίδιος αντικείμενα που θα του επέτρεπαν να «φτιάξει» μουσική: τα μουσικά όργανα.

Στην αρχή χτυπούσε δυο ξυλάκια ρυθμικά, μετά ανακάλυψε πως όταν φυσούσε ένα καλάμι αυτό έβγαζε ήχο, έπειτα πειραματίστηκε με διαφόρου μήκους χορδές. Με το πέρασμα των χρόνων και των αιώνων τα μουσικά όργανα εξελίχθηκαν και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή. Τα όργανα μπήκαν σε κατηγορίες: τα έγχορδα (όπως το βιολί), τα πνευστά (όπως το φλάουτο), τα πληκτροφόρα (όπως το πιάνο) και τα κρουστά (όπως το τύμπανο). Όμως ποιο θα ήταν το μουσικό αποτέλεσμα άμα συνδυάζαμε όλα αυτά τα όργανα;



Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της ορχήστρας. Βιολιά, βιολοντσέλα, φλάουτα, τύμπανα να παίζουν παρέα ακολουθώντας τις οδηγίες του μαέστρου.





Δείτε παρακάτω μια ταινία με τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας που ερμηνεύει τη Συμφωνία Νο 5 του Μπετόβεν.



Η Alma Deutscher είναι ένα 9χρονο κορίτσι θαύμα που όχι απλά μπορεί να παίζει πολύ καλά βιολί αλλά μπορεί επίσης να συνθέτει.

Δείτε την να ερμηνεύει μία δική της σύνθεση:


Μπετόβεν . Κονσέρτο για Βιολί RSPO Λεωνίδας Καβάκος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1967 ο Λεωνίδας Καβάκος μεγάλωσε μέσα σε μουσική οικογένεια , και ξεχώρισε από την ηλικία μόλις των 15 χρονών στην Ελλάδα και των 17 στο Ελσίνκι στον Διεθνή Διαγωνισμό Sibelius, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Μέχρι τα 21 του είχε τιμηθεί με άλλα τρία διεθνή βραβεία και η παγκόσμια αναγνώριση επιστεγάστηκε με δεκάδες κονσέρτα σε όλο τον κόσμο , με τις πιο αξιόλογες συμφωνικές ορχήστρες ! Καταξιωμένος και ως μαέστρος και διευθυντής Ορχήστρας ο Λεωνίδας Καβάκος αποδεικνύει πως το ταλέντο και η πίστη , πάντοτε ξεχωρίζουν ! Πρόβα με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης το 2011 , όπου ο Λεωνίδας Καβάκος παρουσίασε ολοκληρωμένα το άλμπουμ "Σονάτες για βιολί του Μπετόβεν".




Τι βλέπουμε μέσα στα μουσικά όργανα αν κοιτάξουμε βαθύτερα;


Ο Ρουμάνος φωτογράφος Adrian Borda, που ζει στην «Πόλη του Βιολιού» ή αλλιώς στη Reghin της Ρουμανίας, αγαπάει πολύ το εν λόγω όργανο και μάλιστα πολλά από αυτά δεσπόζουν σε ένα ευρύ κομμάτι της συλλογής του.

τσέλο

κιθάρα

βιολί

σαξόφωνο


Παρακολουθείστε στο παρακάτω βίντεο τα βήματα κατασκευής ενός βιολιού






Η μουσική δεν έχει όρια...

και κάτι διαφορετικό...




Πηγές:
http://www.pemptousia.gr/2018/10/mousika-organa-ke-orchistra/
http://musicinmsl.blogspot.com/search/label/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1
https://www.youtube.com/watch?v=Q3CDmAdGU4Y
https://www.ratpack.gr/culture/story/8766/ti-vlepoyme-mesa-sta-moysika-organa-an-koitaxoyme-vathytera
https://www.eirinika.gr/article/136764/vinteo-9hrono-paidi-thayma-paizei-violi-kai-kathilonei-toys-pantes-deite-tin
http://eratwlabrinoumathenontas.blogspot.com/2017/07/blog-post.html
https://www.eirinika.gr/article/140765/thymosa-stamatisa-na-paizo-otan-htypise-kinito-sti-mesi-tis-synaylias-synenteyxi-me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

 Και μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος!  Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας στηρίξατε και  μας ακολουθήσατε στο ταξίδι της γνώση...